Amintiri din primavara reintregirii

Asa este intitulat volumul lui Vasile Harea, aparut in anul 1998, sub ingrijirea filiala a lui Mihail Harea. Subtitlul cartii este edificator: Din istoria amanuntita a unirii Basarabiei. Cartea vine sa aduca un spor de informatii indispensabile cunoasterii unirii Basarabiei cu Tara si un adaos in proeminenta figurii lui Vasile Harea, care se contureaza lent, dar ferm pe fundalul istoriei Basarabiei.

Amintirile... nu sint, in esenta, simple amintiri, duioase aduceri aminte despre vremuri de nobila daruire nationala. Ele sint un document concludent pentru intelegerea corecta a multor evenimente din anii 1917-1918 si un rechizitoriu drastic la adresa celor care escamoteaza adevarul istoric.

S-a mai observat si in alta parte ca Vasile Harea, asa cum remarca si Mihail Harea in Cuvintul inainte al cartii, „n-a fost un simplu martor al evenimentelor ce au precedat Marea Unire. El s-a aflat in insusi miezul luptei unioniste basarabene..." De aici si caracterul indubitabil al amintirilor sale, ca un corolar al elevatei tinute etice, enuntata de insusi autorul: „...trebuie sa fim pe cit de expliciti, pe atit sa urmarim a fi in acord cu adevarul".

}n cele trei parti ale cartii sint insumate informatii aparent eterogene, in fond ele, toate, se subsumeaza unor intentii comune, unui aceluiasi scop. Autorul reuseste sa le prefigureze si sa le imbine apoi intr-un tot concordant.

}n intiiul capitol al cartii se succed selectiv evenimentele care au constituit actul unirii din 27 martie 1918. Sint stabilite coordonatele esentiale ale unirii, care pun in lumina faptul ca ea a fost finalizarea vointei ferme a populatiei bastinase si nu o imixtiune a unor capricii meschine. Pe aceste coordonate se opereaza demolarea teoriilor unor pseudoistorici rusi referitoare la acest act istoric. Analiza pertinenta a compozitiei Sfatului Tarii pe care o face autorul duce nemijlocit la concluzia ca „Printre deputatii care au votat unirea, categoria frecvent intilnita e aceea a taranilor...", carora li s-au alaturat invatatori, studenti, profesori etc. Precizarea este deosebit de pretioasa, daca tinem seama ca amintitii pseudoistorici afirmau ca unirea a fost facuta de mosieri spre a nu-si pierde proprietatile funciare. Afirmatia este gratuita, deoarece in Sfatul Tarii „s-au perindat unsprezece mosieri sau fii de mosieri", un numar mult prea modest spre a da valoare istorica actului de la 27 martie 1918. Spre a evita orice alte rastalmaciri, autorul, in anexa numarul 1, prezinta lista deputatilor care au votat unirea, adaugind la numele fiecaruia pozitia sa sociala si originea etnica, si lista deputatilor care au votat contra unirii, cu aceleasi precizari; nu lipseste nici lista deputatilor care au absentat de la memorabila sedinta a Sfatului Tarii. Aceste documente sint suficiente prin ele insele pentru intelegerea adevarului nealterat asupra spiritului unirii din 27 martie 1918.

Constantin Stere si Onisifor Ghibu, primul basarabean, al doilea transilvanean, au desfasurat o remarcabila activitate unionista in Basarabia, pe care nimic nu o poate umbri. Ambii de o vasta cultura, ambii cu un cald si statornic patriotism. }ntre ei s-a produs un incident, care a capatat uneori dimensiuni si valori intolerabile. Din pretuirea deopotriva a amindurora, Vasile Harea reia subiectul in partea a treia a volumului, dupa ce, in partea a doua, creioneaza cu probitate, in spiritul titlului cartii, personalitatea lui Onisifor Ghibu.

Pe Vasile Harea nu l-a interesat incidentul in sine, pe care-l considera „cu totul marunt", deoarece el „n-a adus prejudicii morale nimanui". Reducind incidentul la valorile lui reale, autorul urmareste sa aduca in prim-plan activitatea celor doi patrioti si contributia lor inestimabila la actul unirii. Implicatiile mai largi ale demersului au prilejuit invocarea altor situatii si fapte la care autorul a fost martor sau participant nemijlocit. De aici si soliditatea judecatilor de valoare pe care le emite si care nu sint vulnerabile nici pentru cineva care s-a aflat si el in viltoarea acelor intimplari, daramite pentru cei care refac istoria pe seama altor izvoare de informatie.

Am vrea sa atragem atentia asupra notelor pe care Mihail Harea, ingrijitorul volumului, le anexeaza. Ele sint alcatuite pe seama unor informatii din sursa directa si vin sa complineasca armonios cuprinsul cartii.

Volumul se incheie cu o Nota bibliografica, din care se desprinde limpede conturul vietii marelui patriot, care a fost Vasile Harea.

Andrei Stratulat