Către Despărţămīntul ASTRA „Mihail Kogălniceanu“

 

La cei zece ani de existenţă DESPĂRŢĂMĪNTUL ASTRA „MIHAIL KOGĂLNICEANU“ din Iaşi este deja istorie literară.

FUNDAŢIA „ALBA IULIA 1918, PENTRU UNITATEA ŞI INTEGRITATEA ROMĀNIEI“ este fericită că īmpreună cu dumneavoastră a completat multiple pagini de cultură şi civilizaţie, care, luate īn ansamblul lor, sīnt tot atītea amprente ale valorii patrimoniului autohton şi naţional, segmente ale istoriei Transilvaniei şi Moldovei.

Existenţa ASTREI īn Despărţămīntul „Mihail Kogălniceanu“ la Iaşi reafirmă un crez extraordinar: avem de a face cu două cetăţi ale unirii, care de-a lungul timpului şi īn continuare au dat şi vor da oameni de seamă purtători de virtuţi naţionale valori deopotrivă ale artei, ştiinţei şi literaturii.

Sīntem bucuroşi că īmpreună cu dumneavoastră am organizat şi desfăşurat o serie de acţiuni şi manifestări polivalente care au contribuit la o mai bună cunoaştere a potenţialului nostru creator şi spiritual.

Este suficient să enumerăm doar cīteva:

- participarea la tradiţionalele manifestări organizate de ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ privind „Deniile Eminesciene“ de la Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia precum şi la comemorarea a 500 de ani de la trecerea īn nefiinţă a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfīnt de la Iaşi şi Putna (18-19 iunie 2004).

- īn cadrul acţiunii privind „Tabăra de Cultură şi Civilizaţie Romāneasc㠖 ACASĂ LA NOI“ care a ajuns la ediţia a IX-a. Fundaţia noastră a colaborat cu ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi fiind gazda elevilor premianţi la Olimpiada de Limba şi Literatura Romānă din Cernăuţi (Bucovina) īn anul 2003, iar īn anul 2004 cu sprijinul unor instituţii şi sponsori, un grup de 32 de elevi, studenţi şi profesori aparţinīnd ASTREI „Valul lui Traian“ din localităţile Căuşeni şi Tănătari din zona Tighina, precum şi un grup de 23 de romāni din sudul Basarabiei din localităţile Tatarbunar şi Borisovca au petrecut o minivacanţă īn oraşul Unirii – Alba Iulia.

- acţiunea privind colectarea de carte romānească de la diverşi donatori ai municipiului Alba Iulia pentru elevii romāni de peste hotare.

Recenta īntīlnire dintre cele două organizaţii cultural-istorice, de la Iaşi din cimitirul „Eternitatea“ līngă tīmpla mormīntului lui Barbu Delavrancea a confirmat şi consolidat relaţiile pe diferite planuri, demonstrīnd īn acelaşi timp ca acţionăm cu aceeaşi pasiune şi curaj pentru demnitatea poporului romān şi a limbii romāne pe care, din păcate, unii le calcă īn picioare cu nesăbuinţă, uitīnd că biografia unui neam este suma tuturor valorilor individuale şi colective, a succeselor fără de care numelui său i-ar lipsi tocmai esenţa rădăcinilor tradiţiei şi spiritualităţii.

A pomeni īn acest context numele d-nei profesor Areta Moşu, preşedintele Despărţămīntului ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi ne dă posibilitatea unei mulţumiri şi īnţelegeri aparte pentru care ne uneşte aceleaşi sentiment al iubirii de ţară, de tradiţii şi viitorul ei.

Viaţa a demonstrat că Despărţămīntul ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ este o forţă polarizatoare, precum un rīu īn care se adună noi şi noi izvoare care să aibă ieşire la mare.

Şi din nou sīntem fericiăi să recunoaştem felul īn care s-au īntrepătruns manifestări multiple de cultură şi istorie, de īnvăţămīnt şi cercetare, īn folosul tinerei generaţii, a tuturor acelora care văd īn PATRIA ROMĀNĂ un veşnic răsărit de soare.

A-i felicita la un deceniu de existenţă īnseamnă a presăra un buchet de flori cu NUMELE şi PRENUMELE tuturor membrilor ASTRA „Mihail Kogălniceanu“ ca semn a recunoaşterii, dăruirilor concrete pentru neam şi ţară.

Din partea fundaţiei noastre numai gīnduri frumoase şi o cīt mai fertilă colaborare.

 

Preşedinte, Prof. Ioan Pleşa

Vicepreşedinte, Ec. Ioan Străjan