CARTE ŞI TIPAR ĪN ŢARA MOLDOVEI PĪNĂ LA 1829

 

Istoria cărţii romāneşti reprezintă un domeniu de cercetare pe cīt de interesant, pe atīt de dificil, mai ales pentru un tīnăr istoric. Abordarea de către acesta din urmă a unei teme dintr-un domeniu atīt de complex presupune o deplină familiarizare a lui cu toate articulaţiile acestui domeniu, stăpīnirea adecvată a unui īntreg instrumentar ştiinţific şi disponibilitate nelimitată īn privinţa efortului ştiinţific. Cele cīteva studii din această arie de cercetare pe care Elena Chiaburu le-a publicat īn revistele de specialitate īn anii din urmă au probat capacitatea şi īndrituirea acesteia de a aborda o temă de dificultatea ce o presupune numaidecīt titlul acestei cărţi.

Īn condiţiile parcurgerii atente a unei imense bibliografii aferente temei, a tuturor categoriilor de izvoare istorice publicate şi a multora inedite, autoarea a reuşit să alcătuiască o lucrare īnchegată, sistematică şi originală, care se va īnscrie cu siguranţă īntre contribuţiile ştiinţifice fundamentale ale acestui domeniu.

Bine structurată, īn opt capitole precedate de o introducere tematică şi istoriografică ?i urmat? de cuvenitele concluzii, lucrarea de mai sus īi īnf??i?eaz? cititorului avizat o analiză temeinică, bogată īn informaţii şi interpretări noi, a unor chestiuni ce interesează īn chip direct istoria cărţii şi a culturii romāneşti īn general: tehnica tipografică şi legătoria de carte, organizarea activităţii tipografice, preţul şi valoarea cărţilor, acte şi foi volante imprimate, patronajul asupra tipăriturilor şi distribuţiei cărţilor, aria de răspīndire a cărţii tipărite īn Ţara Moldovei, meşterii şi meşteşugul tipografic şi, īn sfirşit, relaţiile dintre tipar, biserică şi şcoală.

Īn acest cuprins tematic, cercetătorul interesat va găsi rezolvări şi concluzii ştiinţifice de natură să limpezească nu o dată probleme ce nu şi-au găsit pīnă acum o soluţionare adecvată; rigoarea analizei ştiinţifice a autoarei conferă mereu temeinicia cuvenită interpretărilor ei, ce corectează deseori erorile dintr-un domeniu supus mai mult decīt altele ingerinţelor amatorismului şi chiar incompetenţei generatoare de balast istoriografic.

Cele cīteva sute de titluri ce se regăsesc īn aparatul critic al cărţii, oferă prin ele īnsele o imagine grăitoare asupra dimensiunilor demersului ei ştiinţific, după cum secţiunile capitolelor indică multitudinea problemelor pe care autoarea şi-a propus să le rezolve pe baza unei documentări cvasiexhaustive. Atentă īn permanenţă la amănuntul semnificativ, specific temei, autoarea nu pierde din vedere niciodată sensul dominant al construcţiei ştiinţifice care trebuie să-l familiarizeze pe cititorul avizat cu ansamblul tuturor articulaţiilor ce dau imaginea necesară asupra istoriei cărţii şi tiparului pe parcursul mai multor secole. Toate transformările care au avut loc pe acest parcurs cu īntreaga lor semnificaţie şi totalitatea implicaţiilor asupra societăţii moldave se desprind cu uşurinţă din echilibrul pe care autoarea ştie să-1 păstreze īntre analiză şi sinteză. Hotărīt lucru, ea domină subiectul cu autoritatea specialistului, īn condiţiile unei cunoaşteri globale a izvoarelor şi a posibilităţii de a descoperi noi valenţe informative. Din acest punct de vedere, Elena Chiaburu īl determină parcă pe cercetător să se gīndească de pe acum la viitoarele ei contribuţii ştiinţifice; odată cu acesta credem şi noi că istoria cărţii romāneşti va avea de aici īncolo īn d-na Elena Chiaburu un reputat şi laborios cercetător.

Imensul volum de muncă şi acribia cu care a fost īntocmită lucrarea se integrează īn aria de temeinicie şi seriozitate cu care autoarea a abordat toate aspectele temei, indiferent de gradul lor de dificultate sau volumul de efort cerut.

De aceea, cartea doamnei Elena Chiaburu se īnfăţişează cititorului ca o lucrare cu remarcabile valenţe ştiinţifice. Mai mult, prin tot ceea ce aduce nou īn domeniul cercetat, lucrarea reprezintă o contribuţie ştiinţifică foarte importantă, indispensabilă cunoaşterii adecvate a istoriei cărţii romāneşti.

 

I. C.