Tineri din Republica Moldova (Basarabia) în vacanță la Alba Iulia


În contextul manifestărilor culturale reunite sub genericul „ACASĂ LA NOI“ ediția a -VIII- a în organizarea ASTREI, a colaborat și FUNDAȚIA ALBA IULIA 1918 PENTRU UNITATEA ȘI INTEGRITATEA ROMÂNIEI avînd în vedere relațiile bune existente cu d-na prof. Areta Mosu - președinte al  Despărțămîntului ASTRA „M. Kogălniceanu“ Iași, dînsa fiind și sufletul acestor actiuni.

La invitația fundației, în această vară, un grup de 32 de elevi, studenți și profesori aparținînd de ASTRA „Valul lui Traian“ Tighina (Căușeni/Tanatari), condus de d-ra Rancău Victoria, datorită preocupărilor d-nei Lidia Jubea, au reușit să fie oaspeții județului Alba timp de o săptămînă.

Această acțiune educativ - culturală a întregit „portretul“ celei de anul trecut, cînd elevii olimpici la Limba și Literatura Română din regiunea Cernăuți (Bucovina) Ucraina au fost de asemenea oaspeții acestei fundații.

Programul stabilit pentru perioada respectivă a cuprins vizitarea și cunoașterea unor importante obiective turistice cultural - educative și istorice din cadrul județului Alba.

În acest sens, grupul respectiv a fost trei zile oaspete al Taberei de elevi din Munții Apuseni de la Arieșeni, unde d-na Panaitescu s-a preocupat de programul acestora.

În afară de excursiile efectuate în împrejurimi, în frumoasa zonă a Arieșenilor, grupul a mai vizitat Peștera Urșilor din județul Bihor, precum și Ghețarul de la Scărișoara.

La Alba Iulia s-au vizitat obiective cultural istorice, printre care: Cetatea, cu statuile existente, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii și catedralele orașului. Un obiectiv important a fost vizita la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan“, unde domnul dir. prof. Cerbu V. a făcut o frumoasă și importantă prezentare, ce a stîrnit interesul celor prezenți. Excursia și vizitarea complexului de la Mănăstirea Râmeț a constituit de asemenea o satisfacție deosebită, avînd în vedere zona și frumusețile existente acolo. În continuare s-a vizitat orașul Sebeș, muzeul existent în oraș și alte obiective, după care dl. Costica Sauca, administrator al S.C. Confexpeli S.R.L., le-a făcut o serie de cadouri vizitatorilor. La întoarcere, s-a vizitat casa memorială Lucian Blaga, unde d-na E. Anghel cu mult farmec și competență a prezentat „o or㠄 despre marele filozof de pe meleagurile noastre, după care s-a trecut pe la mormîntul și statuia acestuia.

În ultima zi s-a vizitat fabrica de covoare INCOV Alba Iulia, după care în sala de protocol a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, IPS Andrei a binecuvîntat și a încheiat acest sejur al grupului de elevi, studenți și profesori români din Basarabia - Republica Moldova,oferindu-le cărți religioase și de bună purtare.

Fundația, de asemenea, a oferit cărți și reviste colectate de la donatorii albaiulieni pentru biblioteca școlii din Căușeni.

În vizitele efectuate în cadrul județului, grupul a fost însoțit de către N. Muntean, prof. dr. Anghel Gheorghe, prof. Ilie Furduiu și ec. Ioan Strajan, care de fapt au fost și ghizi.

La reușita acestei acțiuni și-au adus contribuția un număr important de persoane, instituții și societăți care au răspuns cu bunăvoință și în alte situații similare după cum urmează:

-  IPS Andrei - Arhiepiscopia Ortodoxă Română

- Ec. Maria Papuc Trifan - Banc Post Alba Iulia

- Ing. Costica Sauca - S.C.Confexpeli Sebeș

- Prof. Ioan Bogdan - S.C. B & B Team Alba Iulia

- Ing. Todea Gheorghe - S.C. Start Construct S.R.L. Alba Iulia

- Arh. Ioan Strajan - S.C. Birou Proiectare Strajan S.R.L. Alba Iulia

- Ing. Pocan Ioan - S.C. Romtelecom S.A. Alba Iulia

- Ing. Medrea Viorel - S.C. Vimed Grup Alba Iulia

- Fam. prof. Nicolae Mărginean, Alba Iulia

- Dl. Dan  Ursu

 

Ec. Ioan STRAJAN