S-auzi și să nu crezi, să vezi și…

 

Să auzi că oamenii de prin ținuturile Ardealului sînt gospodari, primitori, iubitori de neam, de tradiții, de cultură și să ajungi în zorii zilei de 25 iulie în comuna Buteni, județul Arad, să te convingi văzîndu-i cum ne așteaptă de la mic la mare. Atîția consilieri, profesori, medici, oameni de rînd, copii în frunte cu primarul ne-au așteptat pe noi, cei 43 de copii și profesori delegați ai celui mai tînăr despărțămînt Astra din Basarabia, cel din Strășeni - „Mihai Eminescu“, pînă la așa o oră tîrzie, ora 3 și 30 de minute.

Și din acest moment a prins a se depăna firul impresiilor plăcute, irepetabile. Prima impresie plăcută a fost, desigur, cea de-a cunoaște familia la care am fost cazați în acea dimineață, în cadrul taberei „Acasă la noi“, organizată de Asociațiunea Astra.

Alte senzații plăcute am trăit atunci cînd am văzut cele trei biserici ale satului, frapîndu-ne vocile coriștilor - adevărați maeștri ai sunetelor muzicale, cînd am vizitat muzeul satului, cînd am fost la ștrand în stațiunea Moneasa.

Nici într-un vis nu încap atîtea locuri minunate pe care le-am văzut: natura fermecătoare; brazii drepți ca lumînarea, căutînd necontenit lumina supraviețuirii; munții pașnici ce ne salutau cu multă dragoste; imensa mare de flori, care ne zîmbeau din străzile localităților și din curțile gospodarilor; Aradul și muzeele sale; Oradea cu străzile sale de arhitectură germană și cu cea mai mare biserică baptistă din Europa; Băile Felix cu apele tămăduitoare de reumatism și alte boli, în care ne-am bălăcit și noi; iar apogeul excursiei noastre a fost reprezentat de Peștera Urșilor, unicat în Europa, și de vizitarea Muzeului Aurului de la Brad.

La reușita programului la care am participat cu bucurie au contribuit: d-na Areta Moșu, președintele Despărțămîntului Astra „Mihail Kogălniceanu“ Iași; Primăria din Buteni, prin primarul Radu Blaga; Consiliul Județean Arad; Despărțămîntul Astra „Porțile Zarandului“ din Chisindia, prin președintele Florin Bârnețiu; Despărțămîntul Astra „Vasile Goldiș“, prin președintele prof. Gh. Căpitan; familia Vlașca; prof. Ovidiu Someșan; Muzeul Județean „V. Goldiș“ din Arad; Muzeul Aurului din Brad; Fanfara „Crescent“ din Buteni; Poliția Buteni, prin Sergiu Bardan; numeroasele și primitoarele familii la care am fost cazați. Tuturor acestora le datorăm organizarea impecabilă a acestei minunate excursii, darurile, amintirile și sumele de bani pe care le-am primit.

Am trăit bucuria întîlnirilor și cea a despărțirii, dar rămîn cu speranța că ea va fi durabilă în timp și spațiu.

 

Dumitraș COTELEA