Codrii de aramă

 

Cînd am primit invitația de a participa la Tabăra de creație „Veronica Micle“, ediția a VII-a, de la „Codrii de aram㓠- Agafton, județul Botoșani, am fost foarte fericită și emoționată. Am mai participat la astfel de tabere de creație organizate de doamna Areta Moșu, președinte al societății ASTRA Despărțămîntul „Mihail Kogălniceanu“, la Roica, județul Alba, care mi-au lăsat amintiri de neuitat. Mi-am amintit de îndată de începuturile mele ca traducător, de profesorii de la Liceul „C. A. Rosetti“, care m-au încurajat să particip la concursul de poezie „Veronica Micle“ organizat de Asociațiunea ASTRA. Mi-am amintit de Deniile eminesciene, organizate la București de aceeași Areta Moșu în colaborare cu liceul nostru. Eram în clasa a IX-a și am participat recitînd o traducere a mea din Eminescu.

De atunci am primit felicitări și am fost impulsionată să particip la concursul „Veronica Micle“. Acum acest concurs de promovare a tinerelor talente se află la ediția a VII-a. În urma selectării celor mai meritorii creații, sînt invitați să participe la aceste tabere tineri din toată țara, dar și din alte țări unde se află vorbitori de limba română precum Ucraina, Republica Moldova, Serbia-Muntenegru, Ungaria etc.

Cînd am ajuns la „Codrii de aram㓠din satul Agafton, am avut impresia că ne aflăm pe un colț de Rai. Totul era atît de verde și odihnitor, cufundat într-o oază de liniște și lumină, un loc potrivit pentru creație.

Locul nu a fost ales întîmplător. Aici venea Eminescu, trecînd peste dealurile botoșănene, să o vadă pe maica Olimpiada, mătușa lui, care stătea la mănăstirea Agafton. Din prima zi am vizitat mănăstirea și am descoperit bustul lui Eminescu, mormîntul maicii Olimpiada, vechiul schit construit de călugărul Agafton.

Seara, așa cum ne-am obișnuit din alți ani, s-au făcut prezentările participanților și a membrilor juriului. Cît de fericiți am fost să o reîntîlnim pe cea care a depus atîta suflet în organizarea acestui concurs, precum și a Deniilor eminesciene sau a concursului de pictur㠄N. N. Tonitza“, destinat tinerilor români de pretutindeni. După ce ne-a primit cu atîta căldură ne-a adus la cunoștință programul taberei și ne-a oferit ultimul număr din „Revista Română“, un alt rezultat al strădaniei astriștilor din Despărțămîntul „Mihail Kogălniceanu“ de la Iași. De asemenea, ne-am bucurat de prezența unor membri de seamă ai Astrei, care ne-au îndrumat pașii cu dragoste și dăruire și care ne-au evaluat lucrările, alegînd din sutele de creații, după multe ore de lectură atentă, pe cele mai reușite Este vorba poetul Nicolae Turtureanu - președintele juriului - și de poetul Horia Zilieru din Iași. Au stat mult de vorbă cu noi fascinîndu-ne de fiecare dată cu vastele lor cunoștințe despre poezie, artă, cultură, istorie. Au avut mereu pentru noi o vorbă de duh, o glumă bună și mai ales un cuvînt de încurajare și de apreciere.

În fiecare după-amiază și seara ne adunam în jurul lor și recitam poeziile și traducerile realizate în acest cadru mirific. Iar dînșii ne ascultau cu atenție și cu multă dragoste.

Am cunoscut de asemenea mulți poeți de la Baia Mare, Craiova, dar și din Basarabia sau Ucraina, români de peste Prut, care au venit aici plini de emoție și recunoștință pentru șansele care li s-au oferit de către Astra.

Pe parcursul celor șapte zile, am participat la un program bogat, alături de astriștii din Botoșani și Iași. Domnul Corneliu Filip ne-a însoțit în vizita prin Botoșani, pe urmele lui Eminescu și a Veronicăi Micle. Am vizitat biserica Uspenia, bisericile vechi din oraș. Ne-am plimbat prin oraș, vizitînd locurile unde s-a născut, a trăit sau a muncit Eminescu în tinerețe, casa cu tei, unde Veronica l-a vizitat pe Eminescu bolnav și îngrijit de sora sa, Liceul „August Treboniu Laurian“ și alte monumente arhitectonice, încărcate de istorie.

Am susținut la Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național a Județului Botoșani un mic recital de poezie și muzică în fața botoșănenilor. Noi am recitat din creațiile și traducerile noastre. Fanfara elevilor de la Palatul Copiilor din Dorohoi a interpretat cîteva cîntece sub îndrumarea doamnei profesor Elena Prodan - președinte al Despărțămîntului ASTRA Dorohoi, un om plin de talent, de dăruire și multă dragoste de Eminescu și de țară. Ne-au impresionat pînă la lacrimi cîntecele Dianei Procopiuc, venită din Bucovina, cîntece despre români și România, și recitalul de poezie susținut de Dumitru Cotelea, elev a Școlii de Arte - Strășeni, clasa a VII-a, actorie.

Am vizitat un alt loc minunat, Vorona, sat atestat din 1403. Aici ne-au întîmpinat elevii și profesorii din localitate, cu care am făcut schimb de experiență. Am apreciat toate realizările lor în arta prelucrării lemnului și realizării de costume tradiționale românești.

Cea mai frumoasă excursie a rămas tot cea de la Ipotești, la casa memorială plină de amintiri despre Eminescu, la bisericuța familiei Eminovici și la lacul „codrilor albaștri“, încărcat de mister și poezie.

Una dintre cele mai impresionante seri pe care le-am petrecut la Agafton a fost cea în care s-a lansat cartea domnului Nicolae Turtureanu Jurnal Post-Mortem, dedicată soției sale. Criticul Liviu Papuc și poetul Horia Zilieru au prezentat pe scurt conținutul cărții trezindu-ne interesul. În seara aceea domnea o liniște deplină. Toți citeam cu înfrigurare jurnalul și, deși nu am cunoscut-o personal pe Rodica, ne-am putut da seama ce om minunat a fost.

Am fost uimită de forța domnului Turtureanu de a depăși acel moment tragic din viața sa. Poemul care m-a impresionat foarte mult a fost Blîndețe iubitoare.

În ultima seară, așteptată cu nerăbdare și curiozitate, a avut loc decernarea premiilor. Profesoara Areta Moșu și membri juriului erau la fel de emoționați ca și noi, deoarece și dînșii au contribuit de-a lungul anilor la formarea noastră ca poeți, traducători sau eseiști. Cu toții am fost fericiți și mulțumiți de premiile obținute și de aprecierile juriului. Din nou am simțit căldura sufletească cu care eram înconjurați. Fiecare participant a recitat ultimele creații realizate în acele locuri de vis.

Așteptăm cu nerăbdare tabăra de anul viitor, care sperăm că se va desfășura la Iași.

Mulțumim încă o dată organizatorilor și juriului pentru eforturile depuse în realizarea concursului și a taberei de creație „Veronica Micle“ sub egida Ministerului Educației și Cercetării.

Ionela Cristea