LECA MORARIU

DRUM SF}NT }NSPRE LIBERTATEA ROMANEASCA

File de jurnal

morariu.JPG (48518 bytes)28/VI. Ploita, apoi soare. Lucram somnambulic. Upusorul meu – umbra!

La Universitate cu 1 sac si 1 geamandan de material Porumbescu, Cirebire (materiale istroromane) si Eminescu + diverse fotografii. }l depozitez in Seminarul meu, dar apoi, la Biblioteca vad ca, dimpotriva, lumea pacheteaza!...

}mi ridic salarul pe iunie si pe iulie – septembrie.

Evreii veseli (?)!!! La fiece statie de autobuz cutare cunostinta cu bagajul. Parintele I. Nisioi imi achita abonamentul la „Fat-Frumos" (300 lei) cu: „Nu ma uita!"

D-na Gusti plansa. Dr. Vozak la noi.

Upusorul meu, Upusorul meu, cit de duios se tinguie si plinge: „Doamne, de ce n-am fost o haita, un lucru rau, sa nu prind atita dragoste de casa mea, de lucrusoarele mele, de-ale Mitului si Titului!..."

Plecam, nu plecam. Grig. Popescu porneste cu masina, dar rupe arcul si se intoarce. Se aud tancurile. Radio Bucuresti: Bacalaureatul lui Mihai. Salarul pe trei luni. Transportarea (per Fulganu) materialului Porumbescu, cirebir, de la Universitate (in Seminar) cu trasurica – si seara retur cu Vasile (o parte din el).

29/VI. Simbata. Cind sa pornim – placarda / ordonanta nr. 1: „Nimeni nu va parasi orasul sub nici un motiv." Alergam dupa scutul Germaniei: la dr. Hodel. Cu d-na Cuculescu printre primii rusi (simpatici). Ofiter jovial. La Universitate. Cu Grig. Popescu La Lobmer (Gauleiter). Apoi, dezechilibru ca-n 1919. Tarcu sa nu plecam!

Dupa amiaza mobilizat de D-na Cuculescu la predarea Universitatii.

30/VI. Duminica. Plecarea Joianei... D-na Paharska totusi plinge.

Cu colon. Hillardt (si Emil Burcuteanu) caram per Fulgaru 2 trasurele de arme la comandament. Dormit 1-a noapte dar totusi transpirat acriptogramai „Gauleiter" Leca. Pelerinaj la noi a tuturora, de la o vreme. Alartare! D-na Cuculescu: „Pleaca un tren de 40 vagoane". Cit pe ce sa ne seduca. Pornesc cu Fulga, dar se intorc!

Colegul Bratianu intr-o birja cu bagaj si drumeti. Altii intorsi din drum! Sistemul „plecatului" are 2 forme: 1) „Pleaca un tren" si iti ia birjarul 500 lei; 2) Te imbie un taran prin Mamornita si te lasa-n drum ca sa te prade altii. Dupa amiaza si Tanti Lencadia Albescu. Mai distribui carti, reviste. Apoi incepem a ne pregati de drum. }mi da ajutor si I. Macovei (cari sunt permanent la noi). Prof. Bucevschi cu aindescifrabili imbujorata, Catalin ramine... La Zavulovici in casuta „lui". Relicva de la Titu la Cons. germ. La Dr. Zaloziecki. Lume la noi. |i raspunsul p. relicva Titului. Zvonul c-a sosit Aurel Morariu.

IULIE 1940

1/VII. Luni. Placarde funebre (chenarul) rosii pentru doua victime ale armatei romane. |i azi anuntarea ca ofiter de rezerva imposibila. La masa. Steagul nou si pe Casa Germana. Alarmat de D-na Popescu ca se inscrie lumea pe-o lista de evacuati pentru Romania. (Indescifrabil) furtuna pe o ploaie cu galeata. Noroc de G. Goras. La col. V. Miron. Fapt. }nscrierea a inceput-o, va continua miine. Deci ii mobilizez pe ai nostri. |i la Zavulovici. Acasa. Puiul meu de Upusor foarte marcat si foarte slabit. Macoveii permanent la noi. Dormim ceva mai binisor. La Radio Bucuresti, C. Gheorghian intreaba de Leca Morariu. Dar zvonul ca soseste Nistor.

2/VII. Marti. Ordonanta care interzice bandele abanderolelei rosii la brat si purtarea armelor. Toata a.m. ma vinzolesc pentru alcatuirea listei celor ce urmeaza sa fie evacuati. Rebus quasi infedis acasa. Victor Bobu pentru raminerea pe loc. Dl. Cuculescu nici talmaci nu vrea sa fie! aIndescifrabili al d-lui col. Miron: Am alte lucrari mai urgente. Era datoria celor dusi ca sa ne concureze.

D. a. fam. Cantemir. Seara la col. Miron. Draperie rosie pe Zimbrul Unirii. Somnambulism. Praznuirea pe indelete a aindescifrabili.

3/VII. „Ziua de doliu", zice Radio Bucuresti. Scrisoare de la Vasile Tarnovietchi: ni s-au inscris vitele. „Testament" cu privire la Taraseni! Apoi la tirg. La ne-„inscriere" pe lista evacuatilor. La casa parinteasca. D-na Ioana Constantinovici (vaduva cu doi baieti). Plinge. Evacuare ca in 1919. La Ion Lutia. La casa lui Tidaba. De vorba cu secretarul lor franco-roman. Geme Cernautiul de armata si asist (1 ceas intreg) la defilare. La 3 1/2 acasa. Upu Tachi mai nu lesina cind ma vede. Plictiseala cu deraiatii cari vin si vin, si tot intreaba de „plecare". Ilcau cu D-na. |i iarasi vor sa ne convinga sa raminem pe loc... }nmormintarea lui Konrad Krieg.

4/VII. }n sfirsit, m-am inscris si ca ofiter de rezerva, si pentru plecare. }mi fac bagajul. D. a. la reparat trasurica. Adevarata zi de vara. Icoana lui Gustav Adolf (5/X, 57) ramina aici!

5/VII. Soare torid. Toata ziua acasa: pregatire de drum. Radio Bucuresti: Enescu. Upu Tachi izbucneste in hohote. O masina fara Macoveieni. Uff! – + Dr. Konrad Reis!...

6/VII. La casuta din Str. Arh. E. Popovici. Ocolesc Universitatea, desi ma trage de mineca Motrescu. Ca-n 3/VII. Seara tifnosenia D-nei Gusti.

7/VII. 5 ani de la moartea Titului!... A. m. Upu Tachi la Cimitir. Rinduiesc corespondenta de-a lui Tidaba. Ti ce comori nu gasesc! Carti si lucrusoare lui Grigori Gireada. D. a. si eu, per Fulgan, la Cimitir. Colind pe la toate Mormintele acriptogramai... D-na Cantemir cu Radutu la noi (si la cina).

8/VII. Unchiul Tit cu Tanti! Bolsevizarea taranului... Pornesc in tirg. De la Burcuteanu si D-ra, prietena. Ghetei stirea ca Cernautiul ramine la Romania. La Zavulovici stirea acriptogramai. Rinduiesc corespondenta lui Latec. Baie de soare. }mpart la cartulii romanesti. |tirea ca miine sosesc nemtii. Chiote si risete in gradina noastra cu cantemirenii, Macoveienii Wurzerenii. Armata pleaca in directia opusa.

9/VII. Deprimare. Rinduirea corespondentei mele anterioare si din razboi. Baie de soare. D-na Gusti in vizita. D-na Hargesheimer imi restituie banii.

Baie de soare. Armata continua drumul invers. Seara Prof. Cuculescu cu stiri universitare.

10/VII. Ma prezint „quasi"-rectorului Cacice. Se impart colacii la Alma Mater.

Cumparaturi (faina, tarite, graunte). La col. Miron. }l aflu mai... prozaic. Armata totusi invers (?!). Dar neamul ales bine dispus.

}nregistrarea pierduta. Ne cheama din nou. Prajirea in soarele dogoritor. Bataie de joc. Seara gradina acriptogramai gilgiie de lume. Cina: pastai si lapte acru la toti (Cantemirenii, Macoveienii, Wurzerenii). Lectura din C. Porumbescu.

11/VII. La ne-inregistrare! Cumpar ceva in piata. Baie de soare. Reviziurea corespondentei lui C. Morariu. Scrisori de la Slavici, Bratianu, I.C. Negruzzi, C. Diaconovich etc. Un militar ma cheama pe deseara, la 8 (!), la revizia situatiei mele militare! Emotia bietului Upu Tachi. Baie de soare. Vis idiot si totusi cu adinc tilc. Ma luasera in refec. Introdus intr-o camera cu monstri umani, am inteles ca urmeaza sa fiu transformat in monstru. Cum? Cu diverse injectii – pe cari le si simt si ma zvircolesc urlind.

Pe urma vine tovarasul Ciubotariu de la T. N. si ma consoleaza (ca si functionarul militar de seara...) ca Rusia are nevoie de oameni cu carte.

La amiazi, un soldat m-a chemat la politia militara, seara la ora 8. Deci ma duc...

12/VII. Dimineata D-na I. Constantinovici: Turcanovici o da afara din casa parinteasca. De la ora 10 – 3 1/2 , in soare si colb, asteptare in str. Delavrancea 12 a doritorilor de repatriere. Un ceas intreg stau de vorba cu oameni de omenie! |i colonelul care vine la urma vadit reverentios. Ma voi prezenta din nou in 18 c. Invitat pe deseara la 9, la biroul unuia dintre ei, la primarie. Sa le aduc ceva din publicatiile mele!...

Cind ma prezint – rupindu-ma de la cina cu Cantemiristii – in sumbrele ganguri, iarasi amabili, doi insi. }mi solicita si dedicatii – si deci: „Simpaticului tovaras Anatolie Tomiu / Alexander Gromov amintire de la Leca Morariu. Cernauti, 12 iulie 1940." Ba chiar doresc sa-mi vad si locuinta – biblioteca. Deci la noi acriptogramai. Secretara Mateiciuc, sotia un. prieten Apachitei.

13/VII. Ma duc in str. Dominic. Toata ziulica pregatiri de duca. }mi vind bicicleta cu 8.000 lei. Musafiri: Magda Grebov, Macoveii, D-na Gusti. }ntre hirtiile mele din razboi (scrisori de la Tatuca, Mamuca... si Rosi – „Lecabaum", o fotografie a lui Ion Bujor Ochinciuc). Ploaie deprimanta. Seara alarmista aindescifrabili Cuculescu: propune schimb de mobila, asternut, covoare... Dar si glume, distractii – si despre administratia de azi a Universitatii.

14/VII. „Duminica". Mihai Tarnovietchi cu sotia. Planul...

Zile dintre cele mai crunte: „Casuta moastla" asici > Magazin universal.

17/VII. Vinzarea boutului din 22 sept. ...Pintilie |otropa ma cheama la Taraseni. D-tru Hot cere 1 ha. Ploaie cu grindina. Cer sinistru. La cina: Cantemirenii, Vuitcrenii, Macoveienii...

18/VII. De dimineata „vinzare". Tarnovietchenii – nesatiosi –. La masa: Cantemirenii, Macoveienii, Tarnovietchenii, Alecu |otropa. – Vinzarea Dumanichii.

Cu U.T. la comandamentul rus: „Nu va pot asigura ca veti pleca". Seara Upu Tachi plinge dupa Dumanicuta.

Duminica, 21/VII. Acelasi harbalic, – desi mai redus. Vindem azi mai putin – chipurile: nu ne grabim cu plecatul.

Dupa amiaza chiar lux: acriptogramai.

Text ales si stabilit de Nicolae CArlan