Patru zile de neuitat pe malul sting al Prutului

}n luna septembrie a acestui an Despartamintul ASTRA – TIMOTEI CIPARIU din Blaj a organizat un turneu folcloric cu Ansamblul T}RNAVELE si o vizita de cunoastere si imprietenire in Republica Moldova.

Delegatia blajeana condusa de prof. Silvia Pop, presedinte al despartamintului si Ana Hinescu, vicepresedinte, cuprinzind si reprezentanti ai unor institutii de cultura si invatamint din Blaj, a pornit la drum cu scopul de a fi folositori fratilor de peste Prut, prin spectacole folclorice, sustinute de renumitul ansamblu, si donatii de carte utila invatamintului in romaneste.

Dupa un scurt popas la Iasi, in timpul caruia au fost vizitate obiective istorice si muzeale din vechea capitala a Moldovei si a fost sustinut un program la Teiul lui Eminescu din Copou, intru veneratia marelui poet, s-a trecut Prutul, vizitind la Chisinau Muzeul National de Istorie si avind intilniri cu cei care slujesc cartea si cultura romana la bibliotecile „Eugen Ionescu" si „Onisifor Ghibu".

Itinerariul folcloric propriu-zis a inceput printr-un spectacol sustinut la Lozova, localitate cu peste noua mii de locuitori, de catre Ansamblul T}RNAVELE, condus de Achim Jidveian si Emil Bochis, directorul Casei de Cultura din Blaj. }n spectacol, s-au distins si studentii Claudiu Merdariu si Alexandru Petrescu de la Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj si Valeriu Girlanta, reprezentant al Episcopiei Ortodoxe din Alba Iulia. }n semn de pretuire, artistii blajeni au fost adoptati ca fii de familii basarabene din localitate. }n ziua urmatoare a fost vizitat Muzeul Donici, din satul cu acelasi nume, Orheiul vechi si originala manastire de aici, sapata de calugari in stincile de pe malul Rautului.

Dupa spectacol, sustinut la Peresecina, localitate cu peste opt mii de locuitori, si frateasca primire oferita de acestia pe la case si in crame de traditie, blajenii s-au oprit la Stauceni. Aici, intilnire la Colegiul National de Viticultura, care se doreste a fi in legatura cu Universitatea Agronomica din Iasi, vizitarea Fabricii de vinuri si, dupa cum era si firesc, spectacol artistic cu Tirnavele.

La intoarcere, am avut suprema fericire de a ne intilni in Parcul din Chisinau, pe Aleea Clasicilor, cu... clasicul in viata, poet roman: GRIGORE VIERU. O intilnire intimplatoare, pur si simplu, dar soldata cu o amintire care, pentru noi, va fi cu siguranta o pagina de istorie.

Amintirile, toate impreuna, au indeosebi valoarea de a deschide noi perspective relatiilor noastre, perspective pentru care tinem sa multumim ASTREI din Criuleni, Orhei si Straseni, domnilor si doamnelor: Lidia Frumosu, Lidia Sitari, Maria Bordeianu, Maria Ursachi, Dorin Lozovanu si atitor altora de la institutiile din Chisinau.

Florina si Maria HORHAT