Un pas spre unitatea culturala si spirituala a romanilor: ASTRA – COSTEI – IUGOSLAVIA

Urmind imbolduri firesti de cuget si de simtire romaneasca, nutrita vreme de zeci de ani de romanii din Voivodina, si in nici un caz orgolii personale sau intentii absconse, impulsuri straine intereselor comunitatii romanesti din Iugoslavia, transmise de undeva de aiurea, asa cum au incercat sa insinueze unii amatori de tulburari si discordii, la COSTEI, in Voivodina, cu prilejul implinirii a 50 de ani de existenta a Societatii Cultural-Artistice „MIHAI EMINESCU" din localitate a luat fiinta si ASOCIATIUNEA ASTRA.

Evenimentul cultural merita fara indoiala salutat si sarbatorit. Cu atit mai mult cu cit incercarile de a-i umbri importanta si stralucirea nu au lipsit si, poate ca se vor mai manifesta inca. El nu reprezinta nici cit negru sub unghie, asa cum s-a insinuat, un motiv neintemeiat pentru dezbinarea romanilor din Iugoslavia, ci dimpotriva, un pas spre democratizarea vietii social-culturale, in spiritul vremurilor pe care le traim, un benefic demers spre descentralizare si diversificare si, prin aceasta, si un factor esential de dezvoltare si consolidare a unitatii spirituale romanesti in contextul afirmarii libere si pasnice a valorilor culturale ale fiecarui popor si etnii din aceasta zona.

Ca asa stau lucrurile si nu altfel o dovedeste in primul rind demersul deloc ostentativ al intemeietorilor ASTREI COSTEI de reconsiderare si evaluare a traditiilor culturale ale Costeiului, a corului infiintat in 1869 aici si distins cu medalia de aur in 1906 la concursul coral organizat in acea vreme la Bucuresti, a Trupei de teatru „Neica", intemeiata in 1882, a Fanfarei, infiintata in 1910, a primei scoli romanesti de opt ani, care a inceput sa functioneze inca din anul 1911.

E evident ca organizarea ASTREI-COSTEI inseamna organizare si nu dezorganizare, unire si nu dezbinare. Unire in baza unor traditii validate istoric, dar si a unor idealuri si aspiratii firesti si mai mult decit necesare a se infaptui, daca vrem cu adevarat ca principiile democratizarii vietii politice, sociale si culturale, de care e animata Europa in prezent si in virtutea carora trebuie sa se spulbere si confuziile care tulbura inca Peninsula Balcanica. Raportarea la trecut, dar nu si cantonarea in acesta, pe care ASTRA-COSTEI isi intemeiaza programul, este dovada unei orientari cinstite si cu sanse de succes. Cum sa fie uitata prima casa culturala infiintata aici in 1911, revista de pedagogie „EDUCATORUL" (1909-1913), primul ziar satesc: „OPINCA" (1918-1919), initiativa costeienilor de a edita saptaminalul „NADEJDEA" care va apare la Virset, revista de literatura si cultura „LUMINA" si cercul literar cu acelasi nume, initiate in 1946, si inca altele atitea fapte, care prin insasi esenta lor, preluata cu luciditate de ASTRA si nu numai, se constituie intr-o garantie de continuitate si dainuire, de unitate in cuget si in simtiri.

Enumerind toate aceste fapte, care se constituie intr-un adevarat testament cultural, apreciem ca infiintarea ASTREI la Costei era mai multe decit necesara. Si chiar daca asemenea organizatii, fundatii, societati culturale apar pe alocuri, inclusiv in Romania, precum ciupercile dupa ploaie, ne simtim datori sa subliniem ca nu cunoastem nici un caz in toata istoria lumii in care ciupercile sa fi inabusit padurea.

Ca o dovada ca infiintarea acesteia nu ne trezeste nici un fel de invidie, ca avem toata certitudinea ca prin acest eveniment nu numai ca nimic nu ne dezbina ci dimpotriva, gazduim si vom gazdui cu placere in coloanele „REVISTEI ROMANE" tot ceea ce poate aduce lumina si limpezire in legatura cu ASTRA-COSTEI, careia, in ce ne priveste, ii recunoastem dreptul de nastere si de existenta si ii dorim un destin fericit si benefic, spre inaltarea tuturor neamurilor care convietuiesc in acest inca tulbure si zbuciumat colt de lume.

Ca asa stau lucrurile si mai ales ca asa vor sta, cum gindim si speram, reproducem alaturat din ziarul „LIBERTATEA" scurtul, dar esentialul reportaj consacrat evenimentului.

Areta MOSU

50 de ani de la infiintarea Societatii Cultural-Artistice „Mihai Eminescu" – Costei

„Ziua de 2 mai a.c. satul Costei a marcat cinci decenii de cind Societatea cultural-artistica si caminul cultural au primit numele luceafarului poeziei romanesti – Mihai Eminescu. Festivitatea prilejuita de acest moment cultural deosebit de important pentru localitatea cu un trecut cultural foarte bogat a fost de mare amploare. Oaspetii au fost asteptati in centrul satului de fanfara S.C.A. „Mihai Eminescu".

Dupa vizitarea Bisericii, unde preotul Aurel Strain a vorbit despre intemeierea Sf. lacas, costeienii impreuna cu oaspetii s-au indreptat spre Caminul cultural. Aici fanfara din Delibrata, condusa de compozitorul si dirijorul Trandafir Jurjovan, a executat patru cintece dupa poeziile lui Eminescu. }n fata Casei de cultura un sobor de trei preoti, in frunte cu vicarul Moise Ianes, au sfintit placa, dezvelita de domnii Excelenta Sa Panait Lefter, ambasadorul Romaniei la Belgrad, Dumitru Acu, presedintele „Astrei" din Romania, d-na Areta Mosu, vicepresedintele „Astrei" din Iasi si Ion Gaspar, presedintele „Astrei Romane" din Costei. Placa de pe cladirea Caminului cultural poarta inscriptia: „Asociatia Romana pentru cultura si arta ĞAstra – Costeiğ Iugoslavia". Raspunsurile la sfintirea placii au fost date de corul Facultatii de teologie din Timisoara, care recent a obtinut medalia de argint la Roma.

Programul manifestarii s-a desfasurat in sala festiva a Caminului Cultural, care nu a putut primi pe toti care au dorit sa participe la aceasta importanta manifestare cultural-artistica. Festivitatea a fost inaugurata de corul mixt, condus de prof. dr. Ion Lelea. Apoi au urmat cuvinte de salut din partea oaspetilor. Din partea Adunarii comunei Virset, un salut calduros a adresat consilierul Milorad Djurici, care a omagiat activitatea culturala a S.C.A. „M. Eminescu". Excelenta Sa Panait Lefter a subliniat strinsa colaborate romano-sirba si insemnatatea reinfiintarii Asociatiei culturale „Astra".

}n numele delegatiei din Resita si a judetului Caras-Severin, cuvinte de salut a rostit dl. Sorin Frunzaverde, ministrul turismului Romaniei. Vorbitorilor s-au alaturat dl. Dumitru Acu, presedintele „Astrei" din Romania, cu sediul la Sibiu, si d-na Areta Mosu din Iasi, vicepresedintele „Astrei" si presedinte al „Astrei Mihail Kogalniceanu" din Iasi. O emotionanta alocutiune a rostit dr. Ioan Corneliu Scheusan, inspector pentru cultura al judetului Caras-Severin, care a donat placa Asociatiei culturale din Costei.

Festivitatea a fost onorata si de catre d-l Traian Borsan, prim secretar al Ambasadei Romaniei la Belgrad, apoi de ministrul Bogdan Niculescu Duvaz si d-l Ion Vela, vicepresedintele Consiliului judetean Caras-Severin.

}n continuarea programului, preotul Aurel Strain a prezentat trecutul istoric si cultural al satului Costei, iar vicepresedintele S.C.A. „M. Eminescu", Cornel Stepan, a vorbit despre activitatea societatii de-a lungul anilor si succesele obtinute. Prof. dr. Gligor Popi a prezentat activitatea „Astrei" in Banatul iugoslav. Actualul presedinte al „Astrei", Ion Gaspar, a evidentiat telurile nobile ale „Astrei Romane" din Costei pe tarim cultural, economic si sportiv. Pentru oaspeti si participanti s-a organizat o masa comuna.

Festivitatea s-a incheiat in ziua de 3 mai la Sf. lacas, unde s-a oficiat slujba religioasa, raspunsurile biblice fiind date de Corul Facultatii de teologie din Timisoara, condus de pr. Nicolae Belean."

Ion GASPAR