Tabara de Cultura si Civilizatie Romaneasca

Acasa la Noi

A treia editie a Taberei de Cultura si Civilizatie Romaneasca: ACASA LA NOI a fost organizata anul acesta, intre 9 si 19 august, la Salatruc, judetul Bacau, de catre Asociatiunea ASTRA – VASILE ALECSANDRI din Bacau, presedinte prof. Mitica Pricopie, in colaborare cu Inspectoratul |colar Judetean, Directia Tabere |colare Bacau si cu sprijinul nemijlocit al Ministerul Educatiei Nationale.

tabara.JPG (104371 bytes)

Tabara a avut ca participanti tineri din tara si de peste hotare, dornici sa cunoasca patrimoniul cultural-national, frumusetile Romaniei, si sa-si imbogateasca si sa-si aprofundeze cunostintele de limba si literatura romana. Au fost prezenti tineri din Ruse – Bulgaria, membri ai unui ansamblu folcloric purtator de datina si obicei romanesc, elevi de la Liceul „Gheorghe Asachi" din Chisinau, Criuleni si Straseni-Lozova, Republica Moldova. Din Bucovina, au participat tineri de la Cernauti si Herta, precum si tineri din judetul Iasi (prof. Areta Mosu) si tineri din judetul gazda (prof. E. Beldie, Elena Neuman si Mugurel Neuman). Din Iugoslavia, prin ASTRA CO|TEI, au venit romani din Costei, Virsac, Uzdin si Ecika.

Pe 10 august, imediat dupa deschiderea Taberei, onorata de prezenta domnilor Radu Lascar, directorul Directiei Judetene a Taberelor |colare si Dumitru Ticuta, inspector scolar, au si inceput itinerariile de cunoastere, cu autocarele puse la dispozitie prin generozitatea Societatii Comerciale RAFO – Darmanesti. S-a vizitat, la Comanesti, Muzeul Etno-Folcloric, vizita fiind continuata cu vizionarea programului artistic sustinut de Taraful Clubului Elevilor, condus de inv. Costica Lascar. }n ziua urmatoare a fost vizitat Bacaul, aici facindu-se un instructiv popas la Muzeul de Istorie si Muzeul de |tiinte Naturale si o intilnire cu elevii din Tabara Internationala de limba engleza, cu ocazia careia a fost sustinut un frumos program artistic de catre grupurile din Bacau, Criuleni, Cernauti si Ruse. Ziua de 13 august a fost consacrata vizitarii Slanicului Moldovei si a Salinei – Tg. Ocna, incheindu-se cu cintec si cu poezie. Urmatoarea zi a fost consacrata drumetiilor in imprejurimi (la barajul si lacul de acumulare de pe valea Uzului, precum si discutiilor, in acest cadru mirific, despre scriitorii si literatura romana.

}n muntii Neamtului, pe urmele lui Hogas, a fost numita actiunea din ziua de 15 august. S-au vizitat manastirile Bistrita, Neamt si orasul Piatra Neamt, Hidrocentrala si Lacul Bicaz si Lacul Rosu. Cunoasterea frumusetilor Romaniei a continuat a doua zi prin cunoasterea Romaniei de peste hotare: interviuri, intilnire cu prof. Vasilica Bercici, presedinte al Asociatiei PRO Basarabia |i HerTa, concurs pe teme din istoria Basarabiei si Bucovinei, concurentii din afara granitelor fiind distinsi cu premii in valoare de patru milioane lei.

Focul de tabara a luminat sfirsitul zilei de 17 august si sufletul participantilor, aflati aici, pe culmea Carpatilor, unde la 17 august 1917 pornea marea ofensiva pentru eliberarea Romaniei si intregirea patriei.

Concentrind amintirile de nesters, ziua de 18 august a oferit, in prezenta primarului orasului Darmanesti, a directorului Rafinariei si a reprezentantilor Inspectoratului |colar Judetean, Directiei Judetene a Taberelor |colare si a masmediei, daruri de neuitare si duioasa aducere aminte: premii, diplome, carti, incheindu-se cu Imnul Taberei, un imn de inaltare in cuget si simtire romaneasca, pornit de ACASA LA NOI catre casele romanilor de pretutindeni.

Mimi COMANITA, eleva Liceul C. Negruzzi – Iasi